Pokud jde o přípravu občerstvení na party nebo oslavu, jsou kanapky, bruschetty a samozřejmě i obložené mísy výbornou volbou. Nejen že vypadají skvěle, ale jsou i rychlé na přípravu a nabízejí hostům možnost vyzkoušet různé kombinace chutí. Podívejme se na pár receptů, které můžete vyzkoušet. Hlavní roli tu dnes hraje sýr.
KANAPKY, BRUSCHETTY A OBLOŽENÉ MÍSY NA KAŽDOU PARTY
Kanapky: Malé chuťovky, které okouzlí vaše hosty

Kanapky jsou malé jednohubky, které vypadají stylově a na oslavách se hostům snadno konzumují. Obzvlášť pokud se jedná o akci bez stálého zasedacího pořádku u stolů. Nebojte se experimentovat s chuťovými kombinacemi.
My se dnes zaměříme na kanapky se sýrem:
Kanapky se sýrem a hroznovým vínem
Ingredience:
– Bageta nebo tmavý chléb
– Čerstvý sýr (např. ricotta, lučina nebo kozí sýr)
– Hroznové víno
– Med
– Čerstvý tymián nebo rozmarýn
Postup:
1. Bagetu nebo chléb nakrájej na tenké plátky
2. Každý plátek natři čerstvým sýrem
3. Na sýr polož kuličku hroznového vína a lehce ji zakápni medem
4. Nakonec ozdob čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem a podávej
Kanapky se sýrem Brie a brusinkovým džemem
Ingredience:
– Celozrnné banketky nebo krekry
– Sýr Brie
– Brusinkový džem
– Ořechy (např. vlašské nebo pekanové)
Postup:
1. Nakrájej sýr Brie na tenké plátky
2. Polož plátek sýra na kousek na krekr nebo kolečko tmavé banketky
3. Přidej lžičku brusinkového džemu a ozdob kouskem ořechu
4. Podávej ihned nebo nech odležet na chladném místě
Bruschetta zaboduje na večírku i garden party

Pokud si uděláte malou přípravu předem, můžete servírovat hostům bruschettu rovnou z grilu. Zachová si tak svou úžasnou křupavost.
Bruschetty se skvěle se hodí jako pohoštění na večírky a zahradní party. Vyzkoušejte následující dva tipy, které vás přenesou rovnou do středomoří:
Bruschetta s mozzarellou a rajčaty
Ingredience:
– Bageta
– Čerstvá mozzarella (nejlépe ve formě kuliček)
– Cherry rajčata
– Čerstvá bazalka
– Olivový olej
– Balzamikový ocet
– Sůl a pepř
Postup:
1. Nakrájejte bagetu na šikmé plátky a opečte je z obou stran dozlatova
2. Nakrájejte cherry rajčata a mozzarellu na menší kousky a smíchej je v misce
3. Přidejte natrhané lístky bazalky, zakápněte olivovým olejem, trochou balzamikového octa a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem
4. Směs naneste na opečené plátky bagety a hned servírujte
Bruschetta se sýrem feta a olivami
Ingredience:
– Bageta
– měkký sýr feta
– Černé olivy
– Sušená rajčata v oleji
– Olivový olej
– Čerstvý tymián
Postup:
1. Bagetu nakrájejte šikmo na tenké plátky a opečte je na grilu, pánvi nebo v troubě, dokud nejsou křupavé
2. Na každou bruschettu natřete vrstvu měkké fety
3. Ozdobte ji nasekanými černými olivami a kousky sušených rajčat
4. Zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu
Obložená mísa je stálice všech rautů a táblů
Obložená mísa má samé výhody. Je snadná na přípravu, vizuálně velmi atraktivní a nabízí rozmanité možnosti chutí pro každého hosta. Prostě perfektní volba.
Sýrová mísa
Ingredience:
– Výběr sýrů: tvrdé (např. cheddar, gouda), měkké (Brie, Camembert), plísňové (např. gorgonzola), čerstvé (např. kozí sýr)
– Sušené ovoce (např. fíky, datle, meruňky)
– Čerstvé ovoce (např. hrozny, jablka, hrušky)
– Ořechy (např. mandle, vlašské ořechy)
– Olivy
– Krekry nebo bageta

Postup:
1. Na velký servírovací talíř nebo prkénko naaranžujte různé druhy sýrů. Doporučuje se sýry krájet na různé tvary (klínky, kostky, plátky) pro lepší celkový dojem
2. Vedle sýrů naaranžuj sušené a čerstvé ovoce
3. Přidej misku s olivami a ořechy
4. K mísám přidej krekry nebo nakrájenou bagetu, případně tyčinky
5. Sýrovou mísu můžeš ještě ozdobit čerstvými bylinkami a přidat i malou misku s medem nebo kopeček zavařeniny (fíková, brusinková)
